Természetes és környezettudatos játékok maradék alapanyagból

Már terhességem alatt eldöntöttem, hogy ha megszületik a fiam NEM veszek műanyag játékot, csakis kizárólag természetes alapanyagokból készülteket.
Na és itt jön az, hogy nem látod az arcomat épp amikor ezt leírom…Sírva röhögök. Persze, hogy bele estem én is abba a hibába; hogy nem tartottam magamat következetesen az elképzeléseimhez és elveimhez. A “játékgyár” és a hozzátartozó marketing stratégia nyilván hatott rám is (mert hagytam). Volt is lelkiismeretfurdalás….

Viszonylag hamar felszállt a műanyag köd és egy óriási teher is a vállamról. Tényleg megkönnyebbültem és nagy szerencsémre ebből fiam szinte semmit sem érzékelt, akkoriban még csak 10-11 hónapos lehetett. Ennek eredményeképpen ő maga is a természetes és nyitott játékokat preferálja a mai napig.

Nagy örömömre, ha kapott is “játékgyáras” őrületet az első találkozás után megmaradt porfogónak.

Maradék, amit még felhasználhatunk…

Gyermekkoromban gyűjtögető voltam (jó értelemben). Egy kirándulás, nyaralás vagy nagymamánál töltött vidéki hét alkalmával mindig kő, fa és egyéb gyűjteménnyel érkeztem haza. Ezek természetesen a mai napig megvannak eredeti illetve már újrahasznosított formájukban.

A gyesen töltött első évben egy babacsendnyi időben elkezdtem fúrni faragni, tenni venni. Pincében megmaradt cseréplécek és deszkák maradékából egyszerű egyensúlyozós fa építőjátékot készítettem, amivel hozzáteszem a mai napig szívesen játszik a fiam (azóta eltelt 3 év). Ebből a fa játékból kaptam egyéb inspirációt is, de erről majd egy másik cikkben mesélek.

Ez a játék egyik nap építő-fejlesztő-szerep játék, máskor egy város, ahol tűz üt ki, sokszor pedig a bevásárlókosár tartalma. Csodálva nézem, ahogyan a gyermeki fantázia szárnyal, amikor hagyják és életre kel egy fadarab is.

Csak hagyni kell a gyerekeknek, hogy nekünk megmutassák igazából mire van szükségük.